Una passejada per Morella

Morella, a la comarca dels Ports, és una ciutat francament peculiar i molt agradable de visitar. Plena d'història i d'indrets agradables i acollidors, és tota una temptació per a la gent a qui li a grada descobrir indrets amb personalitat i varietat. Els comerços es barregen amb espais de descans amb fabuloses vistes i llocs on es menja de fàbula. No hi falta res. Qui va a Morella pensa a l'anar-se'n que hi tornarà. Si puc, així serà!.------------------------------Morella la vella està situada al voltant d'un turó a la punt adel qual despunta un fenomenal castell objectiu final de la nostra petita excursió. 
Alguns dels seus carres són porxats i estan plens de comerços que donen una gran vida al seu casc antic.Unes escales dretes, dretes ens porten a l'Església Arxiprestal de Santa Maria la Major


Per fora majestàtica, per dins també!.Amb detalls d'acabats força treballats i plens de colors.Amb unes fenomenals portalades d'entrada molt ben encarades al sol.Amb uns espais interiors força tocats pel pas del temps i en procés de restauració.Molta feina per fer, molta despesa que en els temps que corren no sé si arribaran. I dalt de tot, el castell!. Majestàtic, damunt d'una roca imponent.Immens. Amb nombrosos espais mig enderrocats que marquen antigues fotificacions.Parets gruixudes. Entrades úniques per on cal passar per poder accedir a la part mes alta. Un laberint de parets i més parets reformades moltes d'elles al llarg del temps.
 


Les escales finals -dretes i a la solana- ens porten a la part més alta del castell.Una plaça fortificada amb un pou al mig. I amb unes vistes que no te les acabaries....A dreta i esquerra. Un paisatge fabulós.
Mirar, beure una mica d'aigua, passejar, tornar a mirar... descansar una mica i, després d'una bona estona, tornar a agafar la dreta escala de baixada per tornar a Morella.