Rocafort de Vallbona


Passejadeta per Rocafort, a l'Urgell. Vist de lluny sembla un poble més d'aquesta comarca, però dins seu amaga racons i una història que li dóna una marcada personalitat. Rocafort és conegut pel seu pessebre vivent. De fet, el dia que vam passejar pels seus carrers encara quedaven restes del darrer pessebre que en aparent desordre recordaven que en altres temps podia ben bé ser així.-------------------------------------------
Vista de Rocafort des d'un turó. L'església destaca per damunt de teulades i més teulades.Des del mateix turó, si gires la vista veus camps llaurats de secà. Atmetllers afilerats a les espones d'un terreny abrupte i auster.Primera visita: a l'església. A veure com és d'aprop, tan vistosa que es veu de lluny...


Els carrers són estrets i la roca apareix allà on menys t'ho penses.


De fet n'és l'element característic. Imponents peces compactes són els fonaments de cases i corrals.A mesura que t'endinses pels seus carrers comencen a sorgir restes del pessebre acabat fa pocs dies.


Carrers costeruts plens de detalls d'un pessebre ben segur vistós i ben guarnit.Racons encara mig vius on un s'imagina la gent passant i mirant.Segur que quan es retiri tot plegat, tot serà francament diferent. Ara encara té l'encant del temps passat.I els carros apareixen deixats arreu. Indiferents al pas del temps.Rodes i més rodes de carro. De velles, de noves, a mig fer...I és que el lloc s'adiu molt a pensar en temps passats tot passejant amb calma. No es veu ningú. Fa sol, però també fa fred. Ni un gat.


Al costat de cases refetes es poden trobar cases velles amb portes centenàries que demanen a crits que algú se n'ocupi. Tenen un encant especial aquestes portes.Semblen fetes per a no entrar-hi.A Rocafort hi han cases que són emblemàtiques. Com aquesta.Preciosa, no?. Fullejant per internet he trobat una altra fotografia de la mateixa casa feta a començaments del segle passat.El poble però, segueix la seva via. Viu i actiu en ple sXXI.Sap combinar la seva història amb els temps que toca viure.Endreçat i polit. Agradable i acollidor. Val la pena endinsar-s'hi!.Present i passat a Rocafot.

3 comentaris:

SILVIA CASANOVAS ha dit...

Excelentes fotofrafías de esta bonito pueblo. Felicidades.

TONI CARBER ha dit...

Hola, enhorabona per les fotografies i l’escrit. M’ha encantat!! Casualment jo sóc un artista que m’apassiona el món de la pintura, la cultura catalana, el audiovisual, la poesia i amb especial la fotografia. I tinc que felicitar-te, he gaudit del teu mini reportatge.
He vist com Rocafort de Vallbona és veu des de uns ulls de fora, ja que he de dir, que jo sóc d’aquest poble. He viscut aquí tota la vida, i m’agradaria felicitar-te per el teu treball.

Agraït de que t’hagi inspirat el meu poble et dono molts ànims per tirar endavant!
Una abraçada i salut!!

Toni.

Jaume Samarra ha dit...

Gràcies Toni per les teves paraules. T'he de dir que he passejat per la major part dels pobles i indrets de l'urgell i els seus voltants i que Rocafort em va impressionar especialment. Teniu/tenim tots plegats indrets preciosos que cal estimar i cuidar.
Salut i gaudi!